A riasztórendszerek elsődleges funkciója a védett területre való illetéktelen behatolás észlelése és jelzése. Erre szolgálnak a nyitásérzékelők és a mozgásérzékelők. Az alapfunkciót kiegészíthetjük egyéb események által kiváltott riasztásokkal: tűz, füst, vízelöntés érzékelése, pánikriasztás, orvosi segélyhívás. A megbízható működés alapelvárás: a rendszer hatékonyan észlelje az illegális eseményeket, és lehetőleg ne adjon téves riasztásokat.  Annak érdekében, hogy ez megvalósuljon fontos az érzékelők elhelyezésének gondos megtervezése, a megfelelő eszközök kiválasztása, a szakszerű szerelés és az időszakos karbantartás.

DSC duál mozgásérzékelő kisállat védelemmel

A megfelelő minőség érdekében csak a MABISZ által jóváhagyott termékeket szerelünk fel, de ez önmagában még nem elegendő, az alkalmazási körülményeknek megfelelő típus kiválasztása elengedhetetlen a stabil működéshez.

            

DSC Neo riasztó központ

A megfelelő berendezés kiválasztása előtt célszerű végig gondolni az alábbi szempontokat:

  • van-e meglévő, felhasználható vezetékezés, csövezés?
  • van-e/lesz-e háziállat, ami a védett területen belül tartózkodik élesítés alatt?
  • lehet-e intenzív légmozgás élesítés alatt (fűtés, hűtés)?
  • milyen kezelési módot szeretnénk (kézi kódbeadás, RFID kártya)?
  • hány külön élesíthető részt (partíciót) tervezünk üzemeltetni?
  • akarjuk-e a rendszerünket távolról kezelni?

 

DSC LCD kezelő beépített proxy olvasóval

 

A rendszer megtervezése és a megfelelő eszközök kiválasztása természetesen szakember feladata, nem a felhasználóé, de a szükséges, átgondolt információk átadása nélkül nem lehet jó tervet készíteni.