Ma még sok helyen használatban vannak a hagyományos televíziózásban megszokott PAL jellel üzemelő analóg rendszerek de ezek az alkalmazások túlnyomó többségében elavultnak tekinthetők. A felbontásban elmentek a maximumig, és a képminőség is javult közben (960H rendszer, 700 sor körüli kamerák és rögzítők), de a már évek óta létező alternatívákhoz képest lényegesen kevesebbet nyújtanak.

 

 

Panasonic 650 sor felbontású kamera

 

 Két új irányzat veszi, vette át ezeknek a helyét. Az első kihívó az IP kamera, mely az Internetezés során vagy a lokális számítógép hálózatokban is alkalmazott átviteli módot alkalmazza. Az analóg technológia kb. 0.5Mpixel felbontásával szemben itt jelenleg a 2Mpixel felbontás a legelterjedtebb, de általánosnak tekinthető a 4-5 Mpixel felbontás, sőt léteznek lényegesen nagyobb felbontású kamerák is. A rendszer lényeges hátránya, hogy számítógép hálózatot igényel, s a végpontok (kamerák) és az aktív eszközök (switch) maximális 100m távolsága is jelentős kötöttség. Utóbbi években megjelentek az IP kamerákat kiszolgáló aktív eszközök, melyekkel ez a távolság megduplázható. Praktikus megoldás az IP kamerák PoE táplálása, vagyis amikor a videojelet továbbító sodrott érpáras kábel egyben a kamera tápellátását is biztosítja. Az IP kamerák előnye leginkább akkor jelentkezik, amikor speciális alkalmazásról van szó, mert a kamerákba beépített intelligencia számos korábban nem lehetséges szolgáltatást képes nyújtani: rendszámfelismerés, sávelhagyás, vonalátlépés, eltűnt/otthagyott tárgy észlelése, személy mozgásának követése, arcfelismerés, stb.

 

 

Provision speed-dome IP kamera

 

 

 

 

 

 

Másik jelenleg erősödő irányzat az analóg HD felbontású rendszerek terjedése. Több HD szabvány is elterjedt (AHD, TVI, CVI), melyek esetenként egy rendszeren belül egymással is keverhetők, mert újabban megjelentek a többféle szabványt is kiszolgáló multistandard kamerák és rögzítők. A leggyakrabban alkalmazott felbontások elérhetők az analóg HD rendszerekben is, sőt már léteznek 5Mpixel , 8Mpixel felbontású eszközök is. Ezek a rendszerek üzemelnek a meglévő koaxiális vagy sodrott érpáras hálózatokon is. A kamera és a rögzítő távolsága erősítés nélkül is lehet akár több száz méter, aktív eszközökkel néhány kilométer. Meglátásunk szerint az IP rendszer alkalmazása ott célszerű, ahol a LAN kábelhálózat nagyrészt kiépített, szükség van a HD rendszerek által kínáltnál nagyobb felbontásra vagy az IP kamerák beépített intelligenciájára, a kábelezés a terepviszonyok miatt nem kivitelezhető, vagy nagy térbeli kiterjedésű rendszerek központi menedzselésére van szükség. Ahol több lépésben való fejlesztésre van csak lehetőség, a meglévő PAL kamerák egy részét továbbra is használni szeretnék, ott megoldás lehet az analóg HD változat, mert a HD rögzítők általában fogadják a régi analóg kamerák jeleit is, és a PAL kamerák hálózatán az analóg HD kamerák beüzemelhetők.

 

 

Hikvision Turbo HD kamera