Beléptető rendszer segítségével szabályozhatjuk egy adott területre, helyiségbe történő belépéseket, és nyilvántarthatjuk a belépési pontokon keresztüli mozgásokat. A rendszerek általános jellemzője, hogy minden felhasználót azonosítanunk kell, illetve jogosultságot kell hozzárendelnünk.

Az alkalmazott berendezéstől függően számos azonosítási, ellenőrzési lehetőségre nyílik lehetőség: pin kód beadása, proximity (RFID) eszköz (bankkártya formátumú, karperec, kulcstartós kivitelű) olvastatása, rendszám felismerés, biometrikus azonosítás vagy ezek kombinációja. A pin kódos azonosítás egyszerű, önálló alkalmazása alacsony biztonsági követelmény szint mellett ajánlott megoldás (pl. lépcsőházi bejáratok). Az RFID azonosítás a működési sebessége miatt olyan helyeken is alkalmazható, ahol tömeges azonosításra van szükség (iskolákban, irodaházakban, üzemekben). A biometrikus azonosítás olyan technológia, amely méri és rögzíti személyek egyedi fizikai, testi jellemzőit, ezekből kódsorozatot állít elő, és ezt ellenőrzi minden egyes azonosítás alkalmával. Ilyen egyedi jellemző több is van, a legismertebbek az ujjnyomat- és/vagy tenyérlenyomat-, íriszazonosítás, érrendszer térkép, arcfelismerés. A kódsorozatból az eredeti ujjnyomatot vagy arcképet még az algoritmus segítségével sem lehet visszaállítani, mivel a kódsorozat csak a személyre jellemző egyedi pontokból készül. A biometrikus azonosítás adja a legkisebb lehetőséget a visszaélésekre mivel ujjunk vagy az arcunk nem kölcsönadható más felhasználónak. Ráadásul az egyedi fizikai jegyeinket nem tudjuk otthon felejteni, így mindig beléphetünk a jogosított átjárón.

A jogosultságok köthetők napokhoz, műszakokhoz, de korlátozhatjuk a területen tartózkodók maximális számát vagy a többszörös belépést (anti-passback) is. Az átjárók lehetnek mágneszárral ellátott ajtók, ipari kapuk, forgóvillák vagy gépjárműmozgásokat szabályozó sorompók. A segédolvasók hasznos kiegészítői a beléptető rendszereknek. Használatukkal egy beléptetési pont mindkét oldalán végezhet azonosítást, ajtóirány figyelést és az anti-passback funkció alkalmazásával biztonságosabbá tehető a rendszer. A segédolvasók kialakításukban szinte teljesen megegyeznek a főolvasókkal és léteznek beltéri és kültéri változatok egyaránt.Az ellenőrzött beléptetés megakadályozza illetéktelen személyek bejutását, csökkenti a lopáskárokat, érzékeny információk jogosulatlan személyek kezébe jutásának veszélyét. Emellett időt takarít meg az adminisztráció területén is. Az adatbázis feldolgozásával különböző kimutatások készíthetők: munkaidő nyilvántartás, ledolgozott munkaidő hossza, összes bent töltött idő, stb.

 

Képtalálat a következőre: „roger beléptető”

 

ROGER BELÉPTETŐ RENDSZER

A lengyelországi gyártó kiváló minőségű, rendkívül megbízható termékei változatos igények kielégítésére alkalmasak. Az autonóm egyajtós vezérlőkből egy központi egység segítségével egységes rendszer alakítható ki. A központi egységen keresztül egy nagyobb rendszer összes vezérlője kontrollálható, az egyes olvasók eseményei közös adatbázist képeznek. Az beépített, és bővíthető memória több százezer esemény tárolására képes, így nem szükséges az állandó on-line kapcsolat a programozó, adatfeldolgozó számítógéppel.

RACS 4 rendszer

Ennél a változatnál egy RS-485 busz segítéségével összefűzött vezérlőkből felépített hálózatról beszélünk. Az eszközválasztékban az átjárók egyirányú vagy kétirányú vezérlését biztosítani képes eszközök találhatók meg. A RACS 4 rendszerben minden belépési ponton önálló vezérlő helyezkedik el, ezeket fűzi egységes rendszerbe a hálózati vezérlő.

MASCO ROGER CPR32SE BELÉPTETŐRENDSZEREK - ROGER - VEZÉRLŐ

ROGER CPR32 hálózati vezérlő RS-485 buszos eszközökhöz, 250.000 esemény tárolására képes

RACS5 rendszer

Forrás: MASCO Kft

A RACS 5 beléptető rendszert felépítő vezérlők LAN csatlakozással rendelkeznek, már nem RS-485, hanem TCP/IP folytatnak, mely lehet vezetékes vagy vezeték nélküli is, a rendszerelemektől függően.. További újdonság, hogy az addigi egy vezérlő – egy átjáró koncepciótól eltérően, itt egy vezérlő akár 16 átjáró kétirányú vezérlését képes ellátni. További újdonság, hogy az alapvető beléptetési feladatok új opcionális funkciókkal bővültek ki, mint pl. video- vagy riasztórendszerekkel történő integráció, felvonóvezérlés. Felhasználói szempontból is számos, a mindennapos használatot megkönnyítő újdonság alkalmazására nyílik lehetőség. A megszokott PIN kód, RFID kártya vagy biometrikus azonosítás továbbra is alkalmazható, de újdonság az okos telefonos vezérlés lehetősége. Az új RACS 5 beléptetés vezérlő rendszer lehetővé teszi számunkra a mobiltelefon segítségével történő azonosítást a készülék NFC chip-je, bluetooth funkciója vagy a képernyőjén megjeleníthető QR kód révén.

SOYAL

A SOYAL számtalan megoldást nyújt beléptető és vezérlő rendszerek kialakításához. A felhasználók azonosítása történhet proximity kártyákkal, kódokkal, ujjlenyomatukkal vagy ujj érlenyomatukkal. A vezérelt eszközök lehetnek ajtók, liftek, forgóvillák, mozgássérült kapuk egyéb elektronikus eszközök. A felhasználói mozgások - belépések, távozások -, tevékenységek, hozzáférések ellenőrizhetőek, szabályozhatóak, naplózhatóak, nyilvántarthatóak és feldolgozhatóak.A SOYAL termékválasztéka nagyon bőséges, az egy ajtós vezérlőktől, kártyaolvasóktól akár a több ezer ajtós, 15 000 felhasználós rendszerekig mindent tartalmaz a termékcsalád. Számos feladathoz kiválasztható a megfelelő eszköz vagy rendszer, az otthoni felhasználástól, a nagy ipari, szállodai, irodaházi vagy banki alkalmazásokhoz is. A kifejezetten szállodai alkalmazásokhoz tervezett eszközök, ajtózárral egybeépített kártyaolvasók segítségével a kis apartmanoktól a nagyobb szállodákig megoldható a szobák elektronikus ajtóvezérlése. Szinte mindegyik SOYAL készülék hálózatba is kapcsolható, távolról is felügyelhető. Az ujjlenyomat és ujj érlenyomat olvasók a legkorszerűbb optikai és kapacitív biometrikus azonosítási megoldásokkal, a legnagyobb biztonságot megkövetelő helyeken is tökéletesen biztosítják a beléptetést és vezérlést akár önállóan, akár rendszerbe illesztve. A programozható vezérlők segítségével a SOYAL rendszert nem csak beléptető rendszerként használhatja, hanem olyan feladatokat is megoldhat, mint a liftvezérlés vagy különböző gépek, berendezések jogosultsághoz és/vagy időintervallumhoz kötött működtetése.

CRYPTEX

A Cryptex beléptető- és munkaidő-nyilvántartó rendszerek Windows operációs környezetben futnak. Széles termékpalettával elégítik ki a különböző felhasználói igényeket. A rendszer számos megszokott biztonsági és néhány érdekes kényelmi funkcióval rendelkezik. Ilyen például a „Főnök nyit” szolgáltatás. Bár a jogosultságok beállítása alapján a belépésre több felhasználó lehet jogosult, ennek a szolgáltatásnak az aktiválásával csak a felelős vezető személy azonosítása után szabad a bejárás. Ennek balesetvédelmi, energiatakarékossági vagy vagyonvédelmi jelentősége is lehet.

A hardver elemek között megtaláljuk az RFID-kártyás, egyedi PIN-kódos vagy biometrikus azonosítással üzemelő önálló terminálokat illetve az egy-, két- és négyajtós kontrollerpaneleket. A kontrollpanelek RS485 vagy TCP/IP kommunikációs változatban is kaphatók. Egy rendszeren belül a kontrollerpanelek vegyesen is telepíthetők, RS485-ös változatból maximum 256 darab, míg a TCP/IP vezérlők száma tetszőleges lehet. A beépített memóriának köszönhetően az off-line módú üzemeltetés és az időnkénti eseménytár kiolvasás is lehetséges.Cryptex beléptető- és munkaidőnyilvántartó-rendszer